Bu Blogda Ara

8 Ekim 2010 Cuma

Şehir Efsaneleri

Şehir Efsaneleri


* Isırınca 2 ton basar. (Yanlış)

Böyle bir söylenti muhtemelen dövüşte küçücük bir pb’un kocaman bir köpeği nasıl olup ta yendiğine açıklama bulmak isteyen insanlar tarafından çıkarılmış olmalı. Ancak gerçeği yansıtmak bir yana yakınından bile geçmiyor. Büyük köpeklerin çeneleri daha kuvvetlidir, aşağıdaki liste ısırma kuvveti açısından yapılan genel bir istatistiksel bilgidir ve bazı hayvanların cm2 ye uyguladığı ısırma basıncını göstermektedir. Bu rakamlar hayvanın büyüklüğü ve ısırma amacına bağlı olarak mutlaka değişiklik gösterecektir. Görüldüğü üzere 2 ton 3 ton 5 ton basınç ile ısırabilen değil köpek, başka bir hayvan bile yok.



İnsan 58 kg
Alman Çoban Köpeği 108 kg
Rottweiler 149 kg
PitBull 106 kg
Afrika Yaban Köpeği 144 kg
Aslan 311 kg
Sırtlan 450 kg
Büyük Beyaz Köpekbalığı 303 kg
Kaplumbağa (Büyük bir tür) 452 kg
Nil Timsahı 1134 kg



* Sahibine bile saldırır. (Kısmen doğru olabilir)

1- Yine bu söylentinin en büyük sebebi de köpek dövüşleridir. Dövüş esnasında özellikle çok yorulmayan ve içgüdüyle dövüşen köpekler kendilerini kaybedip tamamen galibiyete odaklanırlar, dövüş ister bitmiş ister sürüyor olsun bu esnada tedbirsizce ayrılmaya çalışan köpekler sahiplerini bile ısırabilir, bu yüzden köpekleri ayırma işini hakemler veya gönüllüler değil sahipleri yapar. Ancak bu sahibini ısırma sadece pb türü köpeklerde gözlenmez, dövüşe kendini kaptırmış her köpek aynı reaksiyonu gösterebilir. Bu reaksiyonun pb’lara atfedilmesinin en büyük sebebi başarılarından dolayı doğal olarak kafeslerde en çok dövüştürülen köpeklerin pb olmasındandır. Ayrıca maddi kazanç ve dövüş için yetiştirilen köpeklerin alınıp satılması sonrası yeni sahibini özümseyememe ve belli bir süre ve şartlar altında saldırganlık göstermesi gibi durumlar da oldukça sıklıkla olmaktadır.



2- İkinci bir sebep olarak, çok sahiplilik durumudur. Güçlü karakterli ve baskın yapılı köpekler (ki bunlar çoğunlukla fiziksel olarak da güçlü köpeklerdir) tek bir sahip isterler, hatta bazılarının durumu EN FAZLA TEK BİR SAHİPE KATLANMAK olarak bile değerlendirilebilir. Bekâr evleri, büyük aile veya haddinden fazla sosyal ortamlarda yetişen köpekler herkesin güveni kazanır ve herkes tarafından mıncık mıncık edilmeye başlanır. Buna mukabil günün birinde ani bir şaşkınlık ve/veya bilinmezlik anında veya yemek yerken yemeğine uzanan elin kime ait olduğuna bakmaksızın ısırabilirler. Bu bir kaniş olduğu zaman olay büyütülmez ve göz ardı edilir ancak yetişkin ve güçlü bir köpek olduğu takdirde yaralanma durumu hemen medyatikleştirilir. Mantık olarak ise, bir kanişin ısırması ile büyük yapılı bir köpeğin ısırması arasında fark olması elbette ki doğaldır ve bu tarz olaylarda olayın gelişimi her zaman göz ardı edilerek suçun köpeğe atılması tercih edilir.

* Çenesini kilitler. (Yanlış)

Böyle bir olay fiziksel olarak mümkün değildir. PB çenesi de her köpeğin çenesi gibidir ancak elbette birçoğundan güçlü bir yapısı vardır. Buna mukabil ısırdığı yeri ısrarla bırakmamasının sebebi kişilik olarak inatçı bir yapıya sahip olması yüzündendir yoksa çenesini kilitlemesi gibi bir şey söz konusu bile değil. Özellikle yetişme aşamasında bu inatçılığı ve çene kaslarının kuvveti tahrik edilen (Spring Pole, Weight pulling ve benzeri eğitimler ile) köpekler bu eğilimi belirgin şekilde gösterirler onun dışında kalanlar ise her köpek gibi ısırıp, ısrar etmeden hemen bırakabilirler. Emin olun ki bu eğitimleri bir Golden köpeğine de yaptırsanız büyüdüğünde kişiliğine ters olsun olmasın ısırdığını bırakmama yönelimine sahip olabilir (Tek fark, yumuşak huylu bir köpeği bu eğitimi alması için zorlamanız gerekir)

* Genlerinde at geni domuz geni vs. vs. var. (Yanlış)

Bu tarz söylemleri çıkaran ve yayanlar kimlerdir ne hayal edebiliyorum ne de gülebiliyorum, bence kimsenin bu kadar cahil olmaya hakkı yok.

Bu gün popüler olan birçok köpek 1800’lü yıllarda üretilmiştir. Bu üretilmekten kast edilen şey köpek ırklarının birbirine karıştırılarak melezlenmesi, farklı ırklar elde edilmesidir. Bunlar, beğenilen karışımın 7 göbek çoğaltılıp yeni bir ırk ismi atanması ile sonuçlandırılan ve zaman alan çalışmalardır. Kimisi de pb köpekleri laboratuarda üretilmiş, genleriyle oynanmıştır der ki bu da yanlıştır. Bu köpeklerin üretildiği zamanda zaten genetik ve kalıtım bilimi henüz yoktu. Kazanılmış özelliklerin sonraki kuşaklara kan ile aktarıldığı düşünülerek konunun özüne tesadüfen yaklaşılmış olsa da bilim daha DNA ve gen olgularına henüz çok çok uzaktı. Yinede kazanılmış özelliklerin sonraki nesle aktarılması düşüncesi o zamanki bilim anlayışında kabul gören ancak yanlış olan bir bilgiydi zira henüz Mendel’in kalıtım yasasının çıkmasına daha uzun zaman vardı. Yapılan şey saldırganlık, cesaret ve güç özellikleri iyi bilinen belirli köpekleri melezleyip sonuçları gözlemlemekten başka bir şey değildi. Yoksa şu an sahip olduğumuz mevcut bilim düzeyinde bile kalkıp bir domuzun, atın, boğanın gücünü veya herhangi bir kabiliyetini genler vasıtası ile bir köpeğe aktarmak mümkün değildir. Keza köpek türleri olarak bildiğiniz türler de birbirlerine hem yakın hem çok uzaktır ve kendi aralarında bile hepsi hepsiyle çiftleşemez, çiftleşip yavrulayabilenlerden bile kısır yavrular dünyaya gelebilir.

* Acı hissetmez. (Yanlış)

Acı eşiğinin diğer köpeklere göre yüksek olduğu doğrudur. Hepimiz gibidirler, kimimizin eti iki parmakla sıkarak morarır kimimize sopayla vurulsa morarmaz ve az acır, kimimiz acıya dayanamaz, kimimiz biraz daha fazla dayanabiliriz ancak kesin olan şudur ki her canlının canı acır. Acı hissetmez diye bir söz etmek ya fazla sevgiden dolayı latife olur ya da cahillik. Ben birinci şık olmasını umut ediyorum.

* Ön dişleriyle ısırırken arka dişleriyle çiğner (Yanlış)

Duyduğumda bende çok güldüm.

* En güçlü köpektir. (Kısmen doğru olabilir)

Birçok büyük köpek (çoban köpekleri, mastiff’ler), kas gücü ve yük çekebilme açısından şüphesiz daha güçlüdür. Buna mukabil Pitbull için vücut ağırlığına orantılı olarak sarf edebileceği kas gücü açısından ele aldığımızda sıkletinde en güçlü köpektir genellemesini yapabiliriz yani kendi türünün bir nevi Naim Süleymanoğlu gibi. Tabi bu, gücün, sadece kas direncine yönelik bir değerlendirmesidir.

* Pitbull’u, mafya silah olarak kullanır (Yanlış)

O kadar saçma bir söylenti ki buna ancak yaşadığı dünyadan hiç haberi bile olmayan bir insan inanabilir. Sadece pb köpeğinin medyatik yapısı kullanılarak üretilmiş ve saçma sapan bir efsanedir. Kim bilir, kendini mafya diye lanse eden birkaç densizin maço kişiliklerine uygun olsun diye edinip öne sürdükleri pb köpekleri olabilir. Ancak bir iki mahalle kabadayısının bu davranışı kesinlikle ne mafya olgusuna ne de pitbull köpeği ırkına örnek teşkil edemez. Mafya’nın insanları tehdit etmek veya zarar vermek için pitbull köpeği kullanması söylevi tamamen bir fanteziden ibarettir. Birkaç madde altında pb’un neden bu amaçla kullanılamayacağını gösterelim.



1- İnsanları tehdit etmek veya zarar vermek için herhangi bir ateşli veya kesici silah, bir köpekten çok daha fazla etkilidir.

2- Hangi ateşli silah olursa olsun maliyeti bir köpeğin yükleyeceği maliyetten çok daha fazla düşüktür. Hele ki kesici silahların maliyetsizlikleri, mukayese bile kabul etmez.

3- Hangi ateşli veya kesici silah olursa olsun taşınması ve bulundurulması bir köpekten çok daha kolay ve pratiktir.

4- Bir Pitbull insana zarar vermek için seçilebilecek en uygun köpek değildir. Saldırganlığı pompalanmış Dobermann, Rottweiler, Alman Çoban Köpeği gibi köpekler insana karşı pitbull’lardan çok daha fazla etkilidir.

5- Birilerine köpek vasıtasıyla zarar vermek istiyorsanız bunu pitbull'dan başka bir köpekler yapmanız sizi kanun önünde mutlaka daha avantajlı bir konuma getirecektir zira bir pitbull köpeği kimseye zarar vermemiş bile olsa kanun önünde başlı başına suç teşkil eden bir konumda.

6 yorum:

  1. İnşallah bir gün en sevdiğin bir yakınının ve akrabanın bir uzvunu pitbul koparır ve sen o zaman burada yazdıklarını ona anlatırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ananin amini yirtsin senn orbunun sctii pitbull saldirgan değildir egitime balidir cahil oc

      Sil
    2. Ananin amini yirtsin senn orbunun sctii pitbull saldirgan değildir egitime balidir cahil oc

      Sil
  2. Pitbulla aile ferdi gibi davranmalisiniz yerini ve ailedeki degerini bilmeli.

    YanıtlaSil
  3. Sahibine saldirma durumu sudur:Defalarca el degistiren yani degisik kisilerce sahiplenen bir pitbull ac birakilirsa dovulurse ona deger verilmezse sahibi denilen o kisiye saldirmasi gayet normaldir.Ancak yavruyken alinan bir pitbull kesinlikle sahibine saldirmaz dahasi sahibi icin son damla kanina kadar savasir bir tehlike durumunda bilgilerinize.

    YanıtlaSil
  4. Adama ne boş boş öyle olsun böyle olsun gör diyonuz adam bildigi şeyleri yazmıs

    YanıtlaSil