Bu Blogda Ara

7 Ekim 2010 Perşembe

Olumlu Olumsuz Yönleri

Pitbull beslemenin güzel yönleri



- Sessizdir

Birçok köpeğin aksine oldukça sessiz ve havlamayan bir yapısı vardır ve bu onu apartman yaşantısına uygun kılar. Elbetteki bağlı kaldığı veya yoğun bir uyaran ile karşılaştığı zaman uzun uzun havlayacaktır. Sesi örneğin bir dobermann kadar gür olmadığı için de bütün apartmanı ayağa kaldırmayabilir buna mukabil oldukça rahatsız edici bir ağlama ses tonu vardır.

- Tüy bakımı azdır

Genel olarak uzun tüylü köpekler gibi sık bakım ve temizlik gerektirmez.

- Salya sorunu azdır

Özellikle büyük ve bazı orta büyüklükte köpeklerde çokça karşılaşılan bol salya problemi pb’larda pek olmaz.

- Küçük ebatlıdır

Küçük boyutlarından dolayı hem evde barındırmak hem araç ile nakletmek pek sorun olmaz.

- Atletik ve çevik yapısı insan ruhuna hitap eder

Kararlı ve kendine güvenen bir tarzı vardır sarsak hareket etmez ve onu hareket ederken izlemek gerçekten çok keyiflidir.



Pitbull’un dezavantajları.



- Kanuni yükümlülükler

Bu konuyu ilgili kanun sayfasından detaylı olarak okuyabilirsiniz.

- Gerçek anlamda bir görev veya insana eşlik eden köpek sınıfına girmemesi

Köpek görevleri sayfasından detaylı okuyabilirsiniz

- Tüy yapısı

Kısa ve sert tüylerini özellikle kumaş yüzeylerden temizlemek biraz uğraştırabilir.

- Diğer hayvanlara karşı uyumsuz davranışlar

Çok iyi bir sosyalleşme sürecinden geçmeyen pb’ların büyük çoğunluğu diğer hayvanlara karşı saldırgan tavır sergileyebilir. Bunu yenmek ise bebeklikten başlayan ve oldukça çaba sarf etmeyi gerektiren bir süreçtir. Aynı sosyalleşmeyi küçüklüğünde almamış yetişkin bir pb’a uygulamak isteyip diğer hayvanlar ve insanlar arasında kontrolsüz olarak bırakmak ise bir risk teşkil eder. Pb’un diğer köpeklere nazaran en zayıf tarafı da bu olarak değerlendirilebilir. Buna rağmen küçüklükten itibaren iyi sosyalleşmiş ve zararlı alışkanlıklardan men edilmiş bir pb aynı süreçte başına buyruk bırakılmış bir labrador köpeğinden daha uysal ve uyumlu da olabilmektedir bu çok büyük oranda yetiştiriciye bağlıdır.

- Gereğinden fazla kendine güven ve cesaret

Bunun nasıl bir şey olduğunu açıklamak oldukça zor ancak hayatın her alanında olduğu gibi aşırılığın o veya bu şekilde mutlaka bazı zararları vardır. Anlatılmaz yaşanır denilebilecek bir konudur bu o bakımdan birkaç örnek ile tarif etmeye çalışacağım. Pb dominant bir köpek ırkıdır yani baskın karakterlidir. Siz köpeğinizi ne kadar sosyal ve barışçıl yetiştirmiş de olsanız gün gelip köpeğinizi sokakta gezdirirken karşınıza çıkabilecek agresyon gösteren bir köpek barışçıl pb’unuzu bastırmak yerine tetikleyebilir, kimse istemez ancak bunun da çok tatsız sonuçları olabilir.

Bir diğer örneği şöyle verelim. Böyle bir örneği her ne kadar hayatınız boyunca belki de hiç yaşamayacak bile olsanız, amaç konuya açıklık getirmek!. Tarla, orman vs gibi yaban hayatının olduğu bir ortamda pb’unuzu serbest bırakmak ta yine bir risk teşkil eder. Karşınıza çıkabilecek ayı, kurt, domuz gibi bir yaban hayvanına düşünmeden korkusuzca saldıracaktır. Saldırabilir demiyorum, saldıracaktır diyorum. Nedendir bilmiyorum bu böyle, ilk kez gördüğü bir canlının mutlaka burnunun dibine kadar girer ve çok büyük olasılıkla yeni tanıştığı her canlıyı tehdit olarak algılıyorlar. Yani düşünmeden kendini öldürtecektir ki böyle bir davranışın ne ona ne size hiçbir yararı olmayacaktır. Aynı durumda kalan herhangi başka bir köpek ise havlar, koşar döner ve yabani hayvanı tedirgin edip kaçmaya teşvik eder ki mutlu sonlar büyük oranda böyle sahnelerinden ardından gelir. Zannedilenin aksine köpeklerin en güçlü silahları dişleri değil havlamaları, zekâ ve hareket kabiliyetleridir. Çünkü doğada bir köpeğin dişlerini kullanarak kendini savunmasını gerektirecek en büyük rakibi ancak başka bir köpektir ki o şartlar altında dahi insanların onlara yaptırdığı gibi ölümüne dövüşmezler. Afrika yaban köpekleri ve Avustralya dingo’larını saymazsak doğada kendi başına veya sürü olarak başarılı bir şekilde avlanabilen başka köpek türü yoktur. Bu da demektir ki; evinizdeki köpeğin, dişlerine yaşadığı süre boyunca verdiğiniz yemekleri yemekten başka neredeyse hiç ihtiyacı olmayacak.

5 yorum:

  1. ilk köpeğim olmasında bi sakınca warmı ? Apartmanda oturuyorum ve annem olmaz diyor .Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ilk köpek olarak baskın bir ırk secmemeni tavsiye ederim. İlk önce illa baskın bir irk olarak çekirdek ailede bir kişi yada birkac kişi deyimli olmalı. Nedeni pitbull gibi bir baskın ırkın neler yapabileceģini ve olumlu yönleri hakkında bilgili olmalı. Eğer pitbull almak istiyorsan deneyim kazanman gerek bunun için de uzun süre besleyen deneyimli bir kisiye sorman sart eğer annen istemiyorsa bu kopek zarzor olsa eve gelse maximum evde kalma süresi 5 ay bu ay dolduktan sonra sen köpekten ayrilmak zorunda kalirsin ve bu hem senin icin hem ee kopegin icin kotu olur

      Sil
    2. En iyisi pitbull cinsini bahçeli evde beslemek çünkü hareketli bir türdür. Ama yeterince hareket edebilirse apartmana da uyum sağlayabilir

      Sil
  2. Ben pit bul almayı düşünüyorum 4 5aydır araştırıyorum internetten nasıl eğiticeğimi falan anladım internette saçma sapan yazılar görüyorum pit bul hafızasını kaybediyor sahibine saldırıyor diye bunlar kafamı karıştırıyor sizce beslemeli miyim ?

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim hafıza kaybetme diye birşey yok.Sen köpeğini nasıl yetiştirirsen öyle davranır.Ne ekersen onu biçersin hesabı.Yani şöyle anlatayım sen köpeği yavruluğundan itibaren döverek korkutarak yetiştirirsen gün gelir senin otoriten o köpeğin gözünde zayıflarsa işte o zaman sana saldırır .Ek olarak madem bundan korkuyorsun dişi bir pitbull almanı tavsiye ederim sahibine çok daha bağlı olurlar daha kolay egitilirler .

    YanıtlaSil