Bu Blogda Ara

7 Ekim 2010 Perşembe

Köpeklerin Görevleri

KÖPEKLER NE İŞLERDE KULLANILABİLİR


Köpeklere edindirebilen başlıca görevler olarak şunları sayabiliriz.


- Askeri ve Polis Güçleri

Narkotik, Asayiş, Bekçilik, Haber İletimi, İz takibi, Bomba ve Mayın Bulma, vs..

- Sağlık Hizmetleri

Özel durumlu hastaların rehabilitasyonu, Görme engelliler için yardımcılık, Rehber, vs..

- Kişisel Amaçlı Kullanımlar

Mülk koruma, Bekçilik, Av yardımcısı, Çobanlık ve/veya sürü koruma, Kızak çekmek, Sadece kişisel talep vs..

- Kurumsal ve Kamu Hizmetleri

Arama kurtarma, Mülk koruma vs..



- Ekonomide Etkinliği Yüksek Bir Sektör

Köpek üretim, satış ve eğitimi, Sektöre yönelik gıda maddeleri ve malzeme üretimi ve satışı, Veterinerlik hizmetleri ilaç üretim ve satışı, Yarışmalar ve Eğitim hizmetleri vs.


Pitbull’un Yeri

Peki pb üstte saydığımız maddelerden en çok hangisine uygundur? Cevap ne yazık ki “Hiçbirisi”. Biraz acımasız gibi görünse de doğru cevap budur.

Pitbull’lar da diğer birçok nitelikli köpek ırkı gibi insana yardımcı olabilecek birçok görevde denenmiş ve sonuçları gözlemlenmiştir. Bu deneylerde zaman zaman etkileyici başarılar elde edilmişse de genel olarak ele alındığında sarf edilen maddi ve manevi efor elde edilen kazanım’dan yüksek olmuştur. Bu sebeple dünyanın birçok ülkesinde pb köpeklerine görev atanması çalışmalarından vazgeçilmiştir. Benzer bir durum milli köpeğimiz kangal’larda da hasıl olmuş, eğitim süreci ve sonucunda verimin çok yüksek olmamasından dolayı birçok alanda kangal eğitimi durdurulmuştur. Buna mukabil kangal’ın doğuştan gelen ve hiçbir eğitim gerektirmeyen çobanlık güdüsü ve yeteneği vardır ki bu da onu doğuştan bir görev köpeği yapar.

Yük Çekme

Pb’lar çok büyük yükler çekebilir. Arkasına bağlayacağınız ağır bir nesneyi çekip götürebilir ancak hiçbir zaman bir husky veya malamut gibi kızaklara koşulamaz. Soğuk hava faktörünü bir kenara atsak bile kızak çekmek sürü çalışmasıdır. Sıkılmadan, diğer köpeklere bulaşmadan, itaatsizlik göstermeden diğer bütün köpekler gibi alfa köpeğe tabiiyet gerektirir. Pitbull bunu yapamaz.

Bekçilik ve Koruma

Pb bu görevleri muadili olan diğer bütün köpeklerden daha sert ve tavizsiz bir şekilde yapabilir. Ancak ne yazık ki makbul olan bu değildir. Örneğin bir dobermann çok akıllı ve hissiyatı kuvvetli bir hayvandır. Bu sayede dostu düşmanı ayırt etmekte zorlanmaz, koruması gereken yeri korur ama düşmana öldüresiye saldırmaz. Bu haliyle yeterince caydırıcıdır. Ancak pitbull bu saydığımız özelliklere pek haiz değildir. Dostu düşmanı ayırmakta zorlanabilir ve düşmana öldüresiye saldırması muhtemeldir bu da hiç kimsenin isteyeceği bir şey olamaz. Sonuçta ne olursa olsun insanlar incinmemeli.

Görme engelli yardımcılığı ve rehabilitasyon

Bir pb için kesinlikle en olmayacak görevler bunlardır. Pb çok heyecanlı ve enerjik bir köpektir. Çok yaşlanıp da elden ayaktan düşmediyse mutlaka sürekli hareketli olacak ve anlam veremediği bu durağan göreve boyun eğmek istemeyecektir.

Polis güçlerinde

Bekçilik ve koruma başlığı altındaki sebeplerden dolayı asayiş görevlerinde kullanılması çok uygun değildir. Keza narkotik için de pb’dan çok daha keskin koku alma özelliklerine sahip köpekleri kullanmak uygundur.


Peki, sevgili pb’umuzu ne yapacağız? Cevap şöyledir; Bir şey yapmaya çalışmayacağız, onu da insana eşlik eden köpek kategorisine dahil edip yanımızda bulunduracağız o kadar. Bu gözünüze çok korkunç gelmesin çünkü türü/ırkına bakılmaksızın apartman hayatında yaşayan bütün köpeklerin durumu tamamen bu paraleldedir. Yani evinizde beslediğiniz bir dobermann ile kaniş arasında görev yapma açısından hiçbir fark yoktur, ikisi de siz uyurken evinizi başarılı bir şekilde koruyabilirler ve zaten bütün yapmaları gereken de budur. Görev mörev beni ilgilendirmez ben sadece sevdiğim için köpeğimi beslerim diyorsanız zaten sorun yok demektir çünkü kimsenin çok sevdiği köpeğini bir dövüş köpeğine çevirmeyeceğine eminim. Hal böyle olunca yine evinizde sosyalleşmiş pb’unuz ile bir kaniş arasında fark yoktur sözümün doğruluğu açık olarak anlaşılır.

Ancak yine de şunu da eklemek isterim. Dövüşlerden arındırılmış yeni nesil pitbull’lara sahip olduğumuz zaman bu köpeklerin çok iyi bekçi köpekleri olacağına adım gibi eminim. Özellikle rottweiler köpeklerinden daha iyi bekçi köpeği olacaklarını düşünüyorum. Çünkü agresyon göstermeye başladığı andan itibaren yemekle mamayla falan kandıramazsınız üstelik enerjik yapılarından dolayı sürekli uyanık ve gözleri açık olurlar. Tabi bu dediğim, dövüşler ve kötü sahiplerden arındırılmış, kondisyon ve inat eğitimi verilmemiş bir pitbull nesli için geçerli olacaktır. Bu genelleme bütün güçlü köpekler için geçerlidir, sosyal hayata sokulmuş hiçbir güçlü köpeğin kondisyon yapmasına izin verilmemelidir. Sonuç olarak bu köpekler bir husky gibi, ıssız diyarlarda kızak çekmiyorlar veya dağlarda çobanlık yapmıyorlar. Şehirde evlerimizde bizimle yaşıyorlarsa bazı baskın dürtülerinin törpülenmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder