Bu Blogda Ara

7 Ekim 2010 Perşembe

Genel Özellikleri

Genel

Dövüş köpeği olarak bilinmesi en genel özelliğidir. Bunun sebebi bu amaç doğrultusunda üretilip kullanılmış olmasındandır. Buna mukabil dünyada dövüş köpeği olarak bilinen başka bir köpek ırkı yoktur bu yüzden ben dövüş köpeği diye bir nitelemeyi kabul etmiyorum. Hem çağdaşları hem en yakın akrabaları olan Bulldog ve Bull Terrier de ilk başlarda aynı amaçla üretilmiş olsa da bu gün itibarı ile nasıl onlara dövüş köpeği denmiyorsa, pitbull için de dövüş köpeği tabiri kullanılmamalı. Çünkü sadece bu niteleme bile tek başına bu köpek türü için ön yargılar oluşturmaya yetiyor.



Pitbull türü köpeklerin (apbt ve staff) neredeyse tüm özellikleri ÇOK parantezine alınabilir çünkü gerçekten ÇOK köpektirler. Sahibine çok bağlı, çok atletik ve enerjik, çok heyecanlı, çok güçlü, acıya ve yorgunluğa çok dayanıklı, agresif ise çok agresif uysal ise çok uysal, gibi. Açıkça söylüyorum bir pitbull besleyen kişi bir daha diğer köpek ırklarından birini aynı coşku ve lezzetle besleyemez. Çünkü o kadar dolu bir köpektir ve size kendisini öyle kabullendirir ki bir daha neredeyse dönüşü yoktur. Ve bu net bir yargıdır öyle veya böyle, bir pitbull besleyen herkesin ne demek istediğimi anladığına eminim.



Güzellik mi? O da neymiş?

Büyük kafası, büyük ağzı ve nispeten ifadesiz bakan gözleri yüzünden çoğu insanda güzellik hissiyatı uyandırmayan bir çehresi vardır. Buna mukabil vücudunun orantıları, çevik duruşu ve hareket edişi pitbull’u seyrine doyulmaz bir köpek yapar. Hani çok estetik bir futbolcunun oyununu futbol sevmeyen bir insan bile zevkle seyreder ya, pitbull işte tam öyle bir köpektir. On numara forması yoktur ama o doğuştan on numara bir köpektir. Yüz güzelliği ile gireceği hiçbir yarışmayı kazanamayacağı belllidir, bunu herkes kabul edebilir ancak iyi huylu bir pitbull beslediğiniz veya onu siz iyi huylu yaptığınız zaman bu köpeğin yüzünün güzel olmayışı inanın sizin için artık hiçbir anlam ifade etmiyor. Güzel huy güzel bir yüzden çok daha sevilmeye layıktır yanına bir de çevik bir vücut eklenince o köpek artık ailenizin vazgeçilmez bir parçası oluyor. Bir pitbull'da iyi huy diğer köpeklerden daha çok göze batıyor çünkü çok güçlü olan bu hayvan mütevazi ve yumuşak huylu olduğu zaman insan ruhuna, ısıran, kendini yırtarcasına havlayan birçok küçük (ve büyük) köpekten çok daha fazla hitabediyor. Yani tipine bakarak bir köpeği kesinlikle yargılamamamız gerekiyor. Heleki bizim gibi İlyas Salman filmleri seyreden bir milletin pitbull'a çirkin demesi kadar absürd bişey olamaz.


Vücut Standartları

Pitbull kadar geniş bir renk ve vücut ölçüleri standartları olan başka bir köpek türü yoktur. 17 kilodan 45 kiloya kadar ve neredeyse her renkte pitbull görmek mümkündür. En belirgin yerleri kafa ve yüzleridir yani ölçüleri ve rengi ne olursa olsun suratına baktığınız zaman bir pitbull’u mutlaka tanırsınız. Kısa tüyleri kaslı gövdesinin detaylarının görünmesine izin verir, benzer durum dobermann köpeklerinde de vardır hatta çarpıcı estetik denildiği zaman benim ilk aklıma gelen dobermann köpekleridir. Pitbull da boyutuna göre çok estetik bir vücuda sahiptir. Vücudunu kullanırken çok kontrollü ve çevik olması itibarı ile dobermann’dan, hele ki diğer köpeklerden bariz olarak farklıdır. Bu kadar güzel kontrol edilen bir vücudu ve estetik hareketleri av köpeklerinden başka türlerde gözlemleyemezsiniz. Tabi bu benim şahsi kanaatim yoksa herkesin köpeği kendisine güzel gelir ve sarsak hareket ediyor olsa bile sahibi köpeğini seyretmeyi mutlaka sevecektir, olması gereken de budur zaten.

9 yorum:

  1. Yüz konusuna gelince ben çok seviyorum valla. Pitbulların yüzleri ve kafa yapıları çok hoşuma gidiyor. Genelleme yapmıyalım.

    file:///C:/Users/user/Desktop/552293_442741199121449_105479885_n.jpg

    YanıtlaSil
  2. bence pitbullar çok güzel dûnyanimn en iyisi

    YanıtlaSil
  3. pitbull
    çene vb. yerleri çok güzeldir bence yanlış yazılmış pitbullll.

    YanıtlaSil
  4. Birincisi ben pitbul besliyorum ikincisi siz onu nasil egitirseniz ve karakterinizi gosterirseniniz yani karekterden amacim gucunuz bu yuzden pittbulunuz sizin gucunuzun farkinda olup sizin tarafiniza hicbir zarar vermez ucuncusu kesinlikle gunde en az 3 saat yurumesi 1 saat te kosturarak oynamasini saglamalisiniz birde yemini iyi secmelisiniz ki beslenmesunde sorun olmasin, pittbulllar kesinlikle dayak atilmasindan haz etmezler birde burunlarina dokunulmamalidir hic sevmezler.
    Demem o ki eger bir pittbull alacaksaniz veya bakacaksaniz tavsiyem genellikle kendi haline birakilmali ve yanliz evde kalmaya alistirilmalidir bunu yaptiginiz zaman size olan bagliligi ve itaatkarligi 100% seviyesine cikar bir cok ulkede yasaklanmasinin sebebi de insanlarin pittleri tanimamalerindan dolayi pittler patronlarina saldirip yaralar yada oldurur " gozlerinizin icine baktiklarinda kesinlikle gozlerinizi gozlerinden ayirmayin taaki o size bakmayi birakana dek"
    Cunku pittler patronun kim oldugunu anlamak icin bunu yaparlar ve patronun siz oldugunu ona kesinlikle gostemelisiniz... Saygilar alirken iyi dusunun bakamatacaksaniz tavsiyem labrador yada goden retriver alin bu kopekler de en akilli kopeklerdir bulmak istediginiz nerdeyse her seyi bulabiliyorler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ben pitbul beslemedim ama oğlum bana pitbulu sevdirdi

      Sil
  5. pitbul kadar cesur ve inatçı aynı zamanda güçlü olup sevecen bir köpek görmedim.

    YanıtlaSil
  6. Ilyas aalman senin ananibsiksin

    YanıtlaSil
  7. Ilyas aalman senin ananibsiksin

    YanıtlaSil